MC-ordonnans

En MC-ordonnans måste smidigt och snabbt kunna ta sig fram och genomföra sitt uppdrag oavsett väglag och terräng i alla väder, under alla årstider och vid alla tider på dygnet.

MC-ordonnans i hemvärnet

I tider av kris eller krig kan en MC vara det bästa, och i vissa fall enda, sättet att:

  • Transportera material som läkemedel, verktyg och vapen etc.

  • Förmedla meddelanden, såväl skriftligt som muntligt.

  • Skjutsa personal på väg eller i lätt terräng, tex. sjukvårdspersonal på väg till en olycksplats.

  • Utföra rekognoscering av bland annat framkomlighet och bärighet på vägar och broar.

  • Delta i eftersök genom att snabbt avpatrullera stigar samt transportera material och personal. MC-spår förstör inte möjligheten att efteråt söka med hundpatrull.

Mer om MC-ordonnanser:

Ansökan

Hur din väg in i Hemvärnet ser ut beror på om du genomfört en grundutbildning eller inte. Oavsett så börjar du med att göra en intresseanmälan i Mitt Försvarsmakten.

Min väg till motorcykelordonnans

  • Börja med att ansöka till befattningen MC-ordonnans via försvarsmaktens "Mitt försvarsmakten"

    Det är försvarsmakten som hanterar ansökningarna och preliminärt riktar dig på möjliga hemvärnsförband som är i behov av befattningen.

  • Du måste vara medlem i FMCK (Frivilla motorcykelkåren) för att kunna ha möjlighet att gå vidare i processen, skriva utbildningsavtal och söka utbildning.

    Ta kontakt med din lokala FMCK kår för att bli medlem eller om du har frågor.

  • Skriv utbildningsavtal med din lokala FMCK kår. Utbildningsavtalet ligger till grund för din fortsatta placering i Hemvärnet och möjligheten att söka befattningsutbildning.

  • Om du blir utvald att gå vidare i rekryteringsprocessen så kommer en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt 3 kap 3, 13, 14 och 17§§ i säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras före ett eventuellt tecknande av tjänstgöringsavtal. Yttrande från hemortskommun enligt 5 § hemvärnsförordningen (1997:146) kommer också att inhämtas. 

    Säkerhetsprövningen inleds med en intervju som tar cirka 2–3 timmar att genomföra.  

    Intervjun genomförs med företrädare för det förband du riktats mot.

    Efter säkerhetsprövningsintervjun görs en registerkontroll, samt ett yttrande från din hemkommun. Det kan hända att de här svaren dröjer och därför kan det ta ett tag innan du får svar.

    Du måste bli godkänd på säkerhetsprövningen för att kunna gå vidare i processen och bli hemvärnssoldat.  

  • När säkerhetskontrollen är klar och utbildningsavtalet är signerat av MRM får du ett utrustningskort skickat till dig och du bokar tid på serviceförrådet och hämtar din utrustning.

  • En kortare kurs för att förbereda dig på den kommande befattningsutbildningen. Här har du möjlighet att få insikt i hur befattningen kommer se ut på ett mer djupare plan.

  • När din anmälan godkänts börjar du med att läsa grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F).

    Du lär dig allt från hur Försvarsmaktens värdegrund ser ut till hur du använder din utrustning och hur du skyddar dig själv och dina kamrater. Du lär dig mycket om dig själv och om hur det är att lösa uppgifter i grupp.

    Under utbildningen lär du dig grunder för vad det innebär att vara soldat. Det är en intensiv tvåveckorsutbildning på cirka 140 timmar.

    Utbildningen innehåller sjukvård, vapentjänst, skyddstjänst och fälttjänst, samt teoretiska pass om soldatreglerna och Försvarsmaktens värdegrund. Utbildningen avslutas med en tillämpningsövning där man praktiserar det du lärt dig under kursen.

    Du måste vara medlem i någon av landets FMCK kårer för att genomföra utbildningen.

    När du genomför GU-F får du fria resor till och från utbildningen. Du får också mat, boende och kläder under utbildningen. Du har rätt till fri sjukvård och akut tandvård.

    När du genomför grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) får du ersättning för förlorad arbetsinkomst i form av en dagpenning. Den baseras på vad du har för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Dagpenningen betalas ut efter kurstiden och även för mellanliggande helg. Du får inte ersättning för lördag och/eller söndag som påbörjar eller avslutar GU-F.

    Läs mer om ersättningen på Försäkringskassans webbplats.

    Du har rätt att få ledigt från ditt arbete för att gå GU-F enligt lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Arbetsgivaren kan skjuta på ledigheten upp till sex månader.

    Du omfattas av statligt personskadeskydd, ersättning vid ideell skada samt grupplivförsäkring. Du är också försäkrad genom medlemskapet i din frivilliga försvarsorganisation.

  • Tvåveckorsutbildning för den som genomfört militär grundutbildning eller GU-F.

    Fokus ligger till en början på grundläggande körutbildning. Successivt ökas svårighetsgraden så att kraven för militärt förarbevis för motorcykel uppnås. Normalt inleds kursen med uttag och start av de motorcyklar som ska användas. Därefter följer grundläggande sjukvårdsutbildning, med inriktning på åtgärder vid trafikolycka. Även militär riskutbildning ingår i denna del.

    Huvuddelen av körutbildningen examineras fortlöpande av kursens instruktörer, men vissa delar examineras genom individuella körprov, t ex körning i stadstrafik. Parallellt med körutbildningen genomförs utbildning i felsökning, vård och underhåll av motorcykeln. Första delen av kursen avslutas med teoretiskt prov i MC kunskap, civil och militär trafikteori.

    Den andra delen av kursen har sitt huvudsakliga fokus på befattningen som MC-ordonnans. Deltagarna får lära sig grunderna i orientering på MC, terrängkörning och trafiktjänst. I slutet av kursen genomförs en utbildningskontroll i form av en tillämpad övning där man praktiserar det som lärts ut under kursen. Kursen avslutas med vård och inlämning av motorcyklar och annan materiel.

    Efter kursen ska deltagaren:

    • Trafiksäkert kunna hantera motorcykeln i alla tänkbara situationer på barmark

    • Kunna vårda och underhålla motorcykeln enligt vårdschema, även under fältmässiga förhållanden

    • Uppfylla kraven för militärt förarbevis för motorcykel

    • Grundläggande kunskaper i ordonnanstjänst

    • Grundläggande kunskaper i fordonsorientering

    • Grundläggande kunskaper i trafiktjänst

    • Grundläggande kunskaper i sjukvårdstjänst

    • Andra vanliga uppgifter för militära MC-förare

  • En veckolång utbildning för personer som genomfört GK MC. För att kunna verka året runt som MC-förare krävs att man kan vidta rätt åtgärder för att skydda sig mot kyla, samt kunna manövrera motorcykeln på ett säkert och kontrollerat sätt i vinterväglag.

    Kursen inleds med uttag av motorcykel och montering av skidutrustning. Därefter följer utbildningen "Kallt väder", med inriktning på åtgärder för att förebygga och förhindra köldskador. Kallt-väder-utbildningen genomför eleverna innan kurs digitalt.

    Körutbildningen påbörjas på körgård där förmågan att manövrera motorcykeln i låg hastighet på halt underlag utvecklas genom olika övningar. Nästa steg är bromsning-/kurvtagningsteknik och landsvägskörning på vinterväglag. Det ingår också övningar i bogsering av MC och körning med passagerare. Längre fram i kursen ökas svårighetsgraden med körning i bandvagnsspår, skoterspår och ospårad djupsnö. Ett övningsmoment med körning i mörker med avskärmad och släckt belysning ingår också. Körutbildningen examineras fortlöpande av kursens instruktörer.

    Efter kursen ska deltagare:

    • Trafiksäkert kunna hantera MC i snö och kyla

    • Kunna vårda och underhålla MC under vinterförhållanden

    • Känna till de begränsningar som finns för människa och fordon i kallt klimat

    • Ha kunskaper i fordonsorientering vintertid

  • Som mc-ordonnans tilldelas du en ”egen” motorcykel. Försvarsmakten äger motorcykeln men du sköter, servar och använder den till övning och insats. Allt vårdansvar ligger på MC-ordonnansen.

  • Innan du kan placeras som skytte- eller specialistsoldat i ett hemvärnsförband behöver du genomföra Hemvärnets introduktionsutbildning. Introt är både ett utbildningstillfälle och en kontroll för att säkerställa att du har de färdigheter, förmågor och kunskaper som krävs för att bli hemvärnssoldat.

    Under utbildningen får du kvittera ut din personliga utrustning och ditt vapen om du inte har gjort det redan. Du kommer att genomföra olika moment i sjukvård, vapenhantering och skarpskjutning. Tillsammans med kamraterna i ditt blivande förband får du lära dig mer om Hemvärnets organisation och tjänstgöringsavtal. Hela gruppen bor tillsammans på utbildningsplatsen.

    Det är långa dagar med praktiska övningar och i slutet av kursen kontrollerar vi att du har de kunskaper som krävs.

    DU BEHÖVER KUNNA: 

    • marschera 5 km i varierad terräng med 10–15 kg packning* inom 60 minuter 

    • kunna inta och växla mellan liggande-knästående-stående skjutställningar med stridsutrustning obehindrat.

    Du får inte vara fysiskt begränsad av till exempel graviditet, sjukskrivning eller annat som kan hämma dig under utbildningen.

    Du har rätt att ta ledigt från jobbet under din introduktionsutbildning. Du behöver meddela din arbetsgivare vilket datum du ska genomföra utbildningen så fort som möjligt.

    *motsvarar buren stridsutrustning

  • Du tecknar avtal med Hemvärnet. I Avtalet framgår att du ska tjänstgöra mellan 4–13 dygn per år och vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid skarpa insatser.

    Som hemvärnssoldat har du ett avtal med Hemvärnet. Då tjänstgör du vid sidan av ditt ordinarie arbete eller studier. Enligt avtalet ska du tjänstgöra mellan 4 och 15 dygn per år. Du måste även delta vid höjd beredskap. Du kan också få möjlighet att stödja samhället vid exempelvis kriser och katastrofer.

    Du får ersättning för ditt engagemang i Hemvärnet. Om du deltar i en kurs eller en övning får du antingen en dagpenning eller en dagersättning. Vilken typ av ersättning det blir beror på kursens eller övningens längd. Dagpenningen beräknas med utgångspunkt från så kallad sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Dagersättningen är en fast, skattefri summa.

    Om du deltar i räddningstjänst får du ersättning enligt ett särskilt avtal.

    Du som är befäl i Hemvärnet får även så kallad befattningspenning som bestäms utifrån två kriterier: ansvar och tjänstgöringstid.

    När du har blivit godkänd på befälskurs, specialkurs eller befattningskurs samt om du har fullgjort en avtalsenlig repetitionsutbildning får du en utbildningspremie.

    Mat, boende och kläder ingår under kurs eller övning. Du har rätt till fria resor till och från kursen eller övningen. Du har även rätt till sjukvård och tandvård från att en resa till övning eller utbildning påbörjas till att den avslutas.

    Du omfattas av statligt personskadeskydd, ersättning vid ideell skada samt tjänstelivgruppförsäkring.

    Du som är medlem i en frivillig försvarsorganisation är också försäkrad genom ditt medlemskap. Därför är det viktigt att du har betalat medlemsavgiften.


  • Hemvärnet

    Du väljer själv om du ska gå mot en chefsbefattning på grupp-, pluton-, kompani- eller bataljonsnivå inom Hemvärnet. Hemvärnets stridsskola erbjuder flera utbildningar för att gå vidare i din militära karriär. HvSS håller även befattningskurser för underrättelsebefäl, instruktörer och stabspersonal.

    Vem kan söka en kurs på HvSS?

    Du som har ett hemvärnsavtal och uppfyller förkunskapskraven för den kurs du avser söka (tidigare utbildning i Försvarsmakten som värnplikt som gruppchef kan valideras och ge behörighet att söka direkt till nästa steg i utbildningskedjan). Är du osäker om du uppfyller kraven, kontakta din militärregiongrupp.

    FMCK

    Även FMCK erbjuder fortsättningsutbildningar och instruktörsutbildningar.

    • FK MC Fortsättningskurs motorcykel.

    • RU MC ORD Repetitionsutbildning MC-ordonnans.

    Kompletteringsutbildningar - trafik

    Kompletteringsutbildningar - teknik

    • MVK MC Materielvårdskurs MC.

    • GK MEK Grundkurs mekaniker. Efter genomförd kurs kan du bli förordnad till mekaniker.

    För att bli förordnad tekniker krävs att du går IK G 1.

    • FK MEK Fortsättningskurs mekaniker

    • RU MEK Repetitionsutbildning mekaniker

    Kompletteringsutbildningar - andra fordon

    Instruktörsutbildning
    FMCK-instruktör

    • Genomförd grundutbildning.

    • IK-G 1 Instruktörskurs grund 1

    • IKT MC Instruktörskurs tillämpad MC

    • IKT MC ORD Instruktörskurs tillämpad MC-ordonnans. Efter genomförd kurs kan du bli förordnad till FMCK-instruktör.

    MC-instruktör

    • Vara förordnad FMCK-instruktör.

    • Jobba på minst en GK MC.

    • MC-instr barmark MC-instruktör barmark. Efter genomförd kurs kan du bli interimistiskt förordnad MC-instruktör av LogS.

    • MC-instr vinter MC-instruktör vinter. Efter genomförd kurs kan du bli förordnad MC-instruktör av LogS.

    • RU MC INSTR Repetitionsutbildning MC-instruktör. Måste genomföras var femte år, av LogS eller egen trafiksäkerhetschef, för att behålla förordnandet.

    Övriga

    Kurschef

    • IK KC Instruktörskurs kurschef

FMCK Roslagen-Södertörn

För information om hur du blir medlem i FMCK Roslagen-Södertörn,
använd kontaktformulär längst ned på sidan eller skicka ett e-postmeddelande till:

rekrytering@fmcksodertorn.se

KONTAKT

FMCK Roslagen-Södertörn
Amfibieregementet
Box 4

130 61 Hårsfjärden

e-post: Styrelsen(a)fmcksodertorn.se